Alles over het onderhoud van je platenspeler

Om te zorgen dat je platenspeler zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Wist je bijvoorbeeld dat je de platendraaier beter niet in de zon kunt zetten? Meer over de juiste plek om je platenspeler neer te zetten lees je hieronder. Verder vind je hier meer informatie over het schoon houden van de pick-up, het onderhoud van de platenspelernaald en de langspeelplaten zelf.

De perfecte plek voor je platenspeler

Je hebt een platenspeler gekocht, maar waar zet je hem neer? Bij het kiezen van een geschikte plek kun je met een aantal dingen rekening houden.

Het is belangrijk dat de platenspeler op een stevige, stabiele ondergrond staat. Zet hem bij voorkeur niet op andere apparatuur, zoals een versterker, maar op een eigen plank. Zorg er daarnaast voor dat hij waterpas staat en niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen en direct zonlicht.

Om je platenspeler een mooi plekje in je interieur te geven, kun je ervoor kiezen om een platenspelertafel aan te schaffen. Deze biedt vaak niet alleen ruimte voor je platenspeler, maar ook voor je collectie platen.

  1. Bekijk alle platenspelertafels

Het stofvrij houden van je pick-up

Bij een goed onderhoud van je platenspeler is stofvrij houden een van de belangrijkste aandachtspunten. Je houdt je pick-up eenvoudig vrij van stof door hem wekelijks af te stoffen met een droge doek. Als er veel stof op de platendraaier ligt, kun je ook perslucht gebruiken om hem stofvrij te maken. Gebruik in ieder geval nooit een stofzuiger om je platenspeler te reinigen.

Sommige platenspelers worden standaard geleverd met een stofkap. Als je deze dichtklapt, blijft het draaiplateau vanzelf vrij van stof. Tijdens het afspelen van de plaat kun je de stofkap eventueel ook open laten staan, omdat het geluid dan vaak beter klinkt.

Het onderhoud van de platenspelernaald

Een platenspelernaald moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Daarmee houdt je niet alleen de geluidskwaliteit op peil, maar voorkom je ook dat je platen beschadigd raken. De wordt doorgaans gemaakt van diamant of saffier, twee zeer harde materialen. Daarnaast zijn veel platenspelers voorzien van een synthetische naald. De platenspelernaald brengt een signaal over naar het element, die het omzet in geluid.

Hoe je weet of jouw platenspelernaald aan vervanging toe is, lees je hieronder.

  1. Bekijk alle platenspelernaalden

Hoe weet ik wanneer mijn naald versleten is?

Omdat zelfs harde materialen als diamant na verloop van tijd slijten, moet iedere platenspelernaald af en toe vervangen worden. Een versleten naald kan de plaat beschadigen. Het eerste waaraan je kunt horen dat de naald versleten is, is een afname van geluidskwaliteit in de hoge tonen. Deze gaan dan wat krakerig klinken. Toch kun je beter niet wachten totdat je kunt horen dat de naald versleten is, want dan ben je eigenlijk al te laat.

Zonder het gebruik van speciaal gereedschap is het lastig om te zien of een naald versleten is. Je kunt daarom het best een inschatting maken op basis van de draaiuren. De goedkopere naalden zijn meestal voorzien van een synthetische diamant, die gemiddeld zo'n 500 uur meegaat. De duurdere naalden met een echte diamant, kunnen maar liefst twee tot vier keer zo lang meegaan.

Het onderhoud van vinyl

Om te kunnen blijven genieten van je favoriete muziek is het belangrijk om je platen goed te onderhouden. De muziek is opgeslagen in groeven in de plaat en het beschermen van deze groeven is van groot belang. Daarom kun je een plaat het best voorzichtig aan de rand vastpakken.

Is de plaat afgelopen? Stop hem dan weer zo snel mogelijk weer veilig terug in de beschermhoes. Stapel je platen nooit op, want daarvan kunnen ze beschadigen. Je kunt ze het best rechtop tegen elkaar aan zetten. Een handige accessoire om je langspeelplaten op te bergen, is een platenkoffer.

  1. Bekijk alle platenkoffers

Vinyl reinigen

Om de geluidskwaliteit zo hoog mogelijk te houden, is het belangrijk om je platen regelmatig te reinigen. Op die manier verwijder je stof, vet en vuil. Voor het afspelen is het handig om de plaat stofvrij te maken met een droge doek of een speciale platenborstel. Daarnaast zijn er ook speciale schoonmaaksets verkrijgbaar.

  1. Bekijk alle schoonmaaksets voor vinyl