Muziek digitaliseren met een platenspeler

Dat de platenspelers van vroeger terug zijn van weggeweest, betekent niet dat de ontwikkeling heeft stilgestaan. Zo kun je met veel platenspelers van tegenwoordig niet alleen platen afspelen, maar ook digitaliseren. Via de opnamefunctie zet je de muziek eenvoudig om naar digitale audiobestanden, die je vervolgens weer kunt afspelen met bijvoorbeeld je smartphone. Op deze pagina lees je alles over het digitaliseren van muziek met je platenspeler.

Met welke platenspeler kan ik muziek digitaliseren?

Langspeelplaten digitaliseren met een platenspeler kan op verschillende manieren. Het belangrijkste wat je ervoor nodig hebt, is een USB-platenspeler. Dit type platendraaier is voorzien van een USB-aansluiting, zodat je een medium voor het opslaan van de digitale bestanden kunt aansluiten.

Het digitaliseren van muziek kan op twee manieren: via direct encoding of via een computer. Bij direct encoding wordt de muziek meteen opgeslagen op een USB-stick of SD-kaart. Als de opname via een pc verloopt, kun je de platenspeler met een USB-kabel op je computer aansluiten.

USB-platenspelers

Directe opname naar USB of SD

Bij de meeste platenspelers met een opnamefunctie kun je een USB-stick aansluiten. De digitale bestanden worden vervolgens opgeslagen op de USB-stick. Dit wordt daarom ook wel direct encoding genoemd. Bij platenspelers met een SD-kaartingang kun je de bestanden op de SD-kaart opslaan.

  1. Directe opname, dus geen software of pc nodig
  1. Je platenspeler hoeft niet in de buurt van een pc te staan
  1. Een USB-stick of SD-kaart is minder handig voor permanente opslag
  1. Platenspelers met directe opname naar USB
  2. Platenspelers met directe opname naar SD

Opname via pc

Bij het digitaliseren van je platen via een computer, sluit je je platenspeler met een USB-kabel aan op de computer. Door middel van speciale software kun je de muziek vervolgens eenvoudig omzetten naar digitale audiobestanden. Deze bestanden worden op je computer opgeslagen.

  1. Veel opslagruimte, dus handig bij het digitaliseren van je complete collectie
  1. Je kunt de bestanden gemakkelijk overzetten naar andere apparaten
  1. Speciale software nodig
  1. Platenspelers met opname via pc